Åbent i dag: 9.00 - 17.00

Gratis Levering

Alle produkter

Spartling af vægge

Mere end 56 års erfaring

Når du køber maling hos Mehr.dk, får du samtidig al den vejledning, du har brug for for at få det bedste resultat ud af dit gør-det-selv-projekt.

Og kvaliteten behøver du ikke bekymre dig om. Vi bruger nemlig samme maling i vores malerfirma, som vi sælger i butikken, så du får samme produkter, som malermesteren selv benytter.

Nulstil

Varekategorier

Filter

Du har nu set 0 af 0 produkter

Spartling af vægge

Er du i gang med en kæmpe renovering, eller har du fået lavet en ny skillevæg…? Det kan også være, at du bare skal lukke lidt huller i en væg? Det betyder jo du er nået til et punkt på din rejse, hvor du skal vælge dine produkter, og måske ved du ikke hvad der er bedst, til lige præcis dit malerprojekt.

Det kan også være, at du lige pt sidder med en masse nervøse sommerfugle i maven, for det er første gang, at du skal kaste dig ud, i sådan et projekt. Meeen du er heldig, for MEHR elsker bare at formidle erfaringer og viden om produktet, og ikke mindst, kan MEHR ryste lidt med ærmet, så du også får et part gode fif med i købet.

Win win, siger jeg bare.

Vi kan jo tage første step, som er –

Hvilken overfalde skal spartles?

Lad os starte med –

Spartling af gipsvægge

Når du skal spartle gipsplader, så det utrolig vigtig, at du kender til fremgangsmåden, da væggene kan revne i samlingerne, hvis det ikke bliver gjort korrekt.

Du skal nu både tag højde for, armering af samlingerne og hvilke spartelmasser, som faktisk egner sig til denne slags spartelopgave. Jaaa – du tænker du nok på armering, som små soldater der skal i krig, og der må jeg skuffe, det er så kedeligt, som en rulle papirs bånd eller glasfibernet.

Men – Hvad er armering egentligt?

Armering er et slags bånd, som kan fås i både net og papir. Armeringen sikker dig mod revner, i den færdige væg – dvs. fx gipsvægge, som har en masse samlinger, skal armeres, før du går i kig med den helt store spartel, da alle samlinger vil flække og kunne ses på din så pæne nye overfalde.

Kunsten i at spartle et papirs bånd i en samling er, fyld samlingen op med en let sandspartel, som er beregnet til papirs bånd. Læg strimlen hen over samlingen. Det er bedst, hvis strimlen ikke brydes, er dette ikke muligt er det også okay – men du sikrer bare en bedre holdbarhed, da samlingen kan giver sig, der hvor du har lavet en samling i papiret.

Når strimlen er placeret over samlingen, skal du nu bruge din spartel til at trykke båndet fast ned i sandspartlen, du må gerne trykke, så du er sikker på strimlen ikke sidder løst nogen steder – ellers kan der komme bobler i strimlen. En Bredspartel på 25 mm, er god til jobbet her.

Nu er du kommet til ”udfyldningsfasen”, dvs. at du nu skal til at fylde spartelkanterne, skruehuller og de tværgående samlinger. Brug en grov sandspartel, til at fylde ud med, den synker ikke specielt meget, og er derfor den MEHR anbefaler. Når du spartler samlingerne, så sørg selvfølgelig for, at spartelkanterne er fyldt ud, men spartel gerne længere ud på begge sider, som sikre en ensartet udfyldning. Den tværgående samling, skal du spartle et stykke ud, på begge sider af samlingen. Vigtigheden i at spartle bredere end samlingerne, er for at undgå buler, derfor skal du også spartle bredere igen, når du laver slutspartlen.

Brug en medium sandspartel, den fylder ikke, men der er super god til at jævne til en ensartet overflader. Spartel igen bredere ud over den grove sandspartel, som du allerede har brugt, netop for at undgå de buler, som bliver nævnt tidligere. Her vil en bredspartel på 35 mm være godt til jobbet.

Nu har du fået samlet gode fif og de produkter, som vil være at fortrække til gips overflader.

Men lad os nu sige, at du skal i gang med pudset eller beton vægge, så er der en anden fremgangsmåde, som du skal følge i stedet.

Spartling af pudset vægge eller spartling af beton vægge

De to overflader, kan vi sagtens slå sammen, da fremgangsmåden samt produkter, er ret ens.

Så står du med enten puds eller beton overflade, så gennemgå væggen for huller, revner eller andre udfordringer, som en alm. Spartelmasse ikke kan lukke. Få det lukket til med puds/cement, som er beregnet til dette formål. Når dine lukninger er helt tørre, pletspartel stederne med en grov sandspartel, så er du sikret en pæn og jævn afslutningen, med to gange fuldspartel.

Inden du lige kaster dig ud i en fuldspartling, så skal vi lige have fat i armeringen – igen. Denne gang er det glasfibre nettet, det bruges på betonsamlinger, samlinger på overlæggerer og generelt på sætningsrevner. Det kan få i forskellige størrelser, med og uden klæb.

Du lægger en strimmel over den revne, som skal armeres og spartler med grov sandspartel. Er din strimmel uden klæb, skal du spartle revnen og derefter lægge strimlen over, og spartel efter med sandspartlen igen.

Nu skulle dine vægge være klar til første gang fuldspartel, hvor den grove sandspartel vil være god til første gangs fuldspartlingen, da den er fylder godt. Afslut din sidste gangs fuldspartling med medium sandspartel, da den giver et super fint jævnt lag. – Er dine vægge meget ujævne, kan du også sagtens afslutte med den grove sandspartel, for at opnå et jævnt underlag.  En Bredspartel 25mm, 35mm og 45mm, vil være godt, at have med til en fuldspartling.

Det kan godt være meget hårdt og et sejt stykke arbejde at komme igennem, sådan en gang fuldspartling, og specielt, hvis det omhandler mange m2. Måske du tænker – Gad vide, om der ikke er en nemmere måde, for en helt alm. Dansker?…. Og jo, selvfølgelig kan MEHR også ”trylle” en lidt nemmere løsning frem.

Spartling af vægge med rulle

Hov, det lyder jo super nemt… og det er det engenligt også, specielt hvis man er to til opgaven.

Fremgangsmåden, er faktisk den samme, som ved en fuldspartling med hånd, den eneste lille detalje er bare, at du skal bruge en speciel rulle og en anden slags spartelmasse.

Der er udviklet en meget sjov rulle, med en masse huller, som nemt kan ”samle” spartelmassen op, men også at skyde massen fra sig igen.

Kan man ikke bare bruge en alm. Rulle?…. og jo da, det kan du i teorien godt. Rullen er super til at samle massen op, men derimod halter den efter med at smide det fra sig igen.

Derfor er Spartelrullen, den bedste til jobbet. Meen du kan jo ikke bare stikke denne specielrulle i hvilken som helst spartelmasse, det fungerer ikke rigtig. Brug derfor en rullespartel grov eller medium, denne rullespartel er massen udviklet til netop dette formål.

Nå, nu vi da nået så langt, men hvordan fungerer det? – Det kommer der simpelthen en forklaring på her.

Først, dine vægge skal lige gås igennem for huller, riller eller ujævnheder, som trænger til enten at blive plet spartlet i hånden, ujævnheder som skal skrabes væk, eller steder hvor der skal armeres, inden du påbegynder rullespartlen.

Brug spartelrullen med et teleskopskaft, det gør arbejdet nemmere, da du kan nå et større areal og du bruger ikke de samme kræfter.

Pssst – du får liget et godt råd med på vejen…. Gør spartelrullen våd/fugtig, det mætter rullen så massen bedre hæfter på rullen.

Start med at rulle massen på et areal, som du kan nå, at ”glitte” efter, inden det tørre… Hov hov, stop lige engang – hva pokker betyder ”glitte”? Jah ser du, det er når du bruger en bredspartel, og trækker den forsigtig, uden du trækker spartelmassen af igen, men får en glat overflade, så kaldes det, ”glitte” efter. Fortsæt med at rulle på og glitte, i det omfang, som du kan følge med – så du dælme også klædet på, til en omgang spartling med rullen.

Står du i den situation, hvor du skal i gang med dit badeværelse, og du faktisk har hørt en fugl sladre om, at et badeværelse skal have vådrumsgodkendte materialer. Så er din lille sladrefugl heller ikke gået helt forket i byen. Nu er vi jo i gang med en masse informative spørgsmål og fif omkring spartelmasse, så vi holder os til

Spartling af vægge i vådrum

Skal du lave en rigtig vådrumssikring, så det super vigtigt, at de produkter som du bruger, også er vådzonegodkendt. Derfor skal du bruge en vådrumsspartelmasse. Skal du spartel gipssamlinger, fuldspartel beton eller andet, så er det denne spartelmasse, som du skal bruge for at kunne lave en godkendt vådrumssikring.

Hvorfor vælge mehr.dk?

En vision om bedre maling til bedre priser

om-os