International farvedag – Årets mest farverige dag
Er hvid maling bare hvid?

Bliv klogere på hvid maling her!
”Jeg skal bare lige have en spand maling i en helt ren hvid Ral 9010.” Den sætning hører vi ganske ofte i forretningen. Og hvis vi nu lader være med at gå yderligere i dybden med hensyn til glans og hvilken malingtype (eller hvad det er, der skal males?) lige denne gang, så står vi tilbage med modsigelsen mellem en helt ren hvid og en RAL 9010.
For en RAL 9010 er nemlig farvekoden på en knækket hvid, der er læner sig en my mod det gullige. Det er en af de allermest brugte (og kendte) hvide nuancer, som man f.eks. ofte ser brugt på døre og vinduer, i lejelejligheder osv., men ren hvid er den altså ikke.
Er du sikker på, at du ønsker en ren hvid?
Der kan også være visse fordele ved at vælge en hvid nuance, der er knækket mere eller mindre over i en gullig som f.eks. RAL 9010, off-white, kalkhvid, råhvid, modehvid – ja, mulighederne (og navnene!) er mange. Den rene hvide kan være afsindig flot, og er du til det der helt rene og en anelse kølige look, der bare outshiner de fleste andre farver, så er det helt sikkert den rene hvide, du skal gå efter.
Men vær forberedt på, at den måske er en anelse mere sart og dækker knap så godt, som en hvid, der lige har fået en lille skvis gul. Derfor kan det også være smart at vælge en knækket hvid til overflader, der ofte er i berøring.
Selvfølgelig har selve malingtypen også en del at sige i forhold til dækkeevne og robusthed, så lad dig ikke afskrække, hvis det er den rene hvide, du gerne vil have. Bare sørg for at vælge en maling i en god kvalitet, og som passer til formålet – vægmaling til træværket er selvsagt en dårlig idé.
Nuancer, navne og farvekoder
Der findes utallige nuancer af hvid – og der findes endnu flere navne for de nuancer. Typisk giver malingproducenterne nemlig deres farver og nuancer navne. Så hvad der hedder off-white hos én producent, hedder måske eggshell hos en anden.
Derfor skal du aldrig hænge dig for meget i navnet, hvis du har fundet en farve du godt kan lide. Kender du i stedet farvekoden (enten som en NCS eller RAL), så vil du i mange tilfælde kunne få tonet lige præcis den farve i et hvilket som helst mærke maling.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at farver kan variere en smule fra maling til maling, producent til producent osv. Køber du f.eks. en emaljemaling til gerigterne og en vægmaling til væggene i samme farvekode, kan det synes, som om der er en lille variation i farven på grund af de to typer malings forskellige glans og tykkelse.
Så er hvid maling bare hvid? Nej, det er den ikke – der er faktisk en hel verden af hvide nuancer.